Ateii nu au nici un monument și nu vor avea

Grupul “Ateii din Moldova” de mai mulți ani încearcă să convingă conducerea preturii sectorului Ciocana să permită instalarea unei plăculițe pe unul dintre monumentele de pe aleea Mircea cel Bătrîn, pe care să fie scris:“Evoluția l-a creat pe om, iar omul l-a creat pe Dumnezeu.”
Cu mai mulți ani în urmă s-a cerut informație despre monumente și răspunsul a fost:”Monumentele nu au avut nici un mesaj și nu se mai cunosc autorii lor.” De aceia ateii au insistat să-l îngrijească pe unul dintre ele, care ar deveni monument ateist, argumentând că credincioșii au mii de monumente, ateii niciunul.
“Din păcate” – această cerere nu a fost acceptată de fostul pretor Galina Bostan, iar acum nici de actualul pretor: Sinilga Școlnic. S-a argumentat că publicitatea exterioară este interzisă în municipiu. 🙂
Chiar dacă discuții se mai duc, nu cred că va fi acceptat ca ateii să aibă vreun monument din cauza politicii statului, care susține credincioșii, pentru că ei sunt majoritate, iar politicienii au nevoie de votul majorității.

Luptăm, așteptăm vremuri mai bune.

Dicuțiile la acaestă temă sunt aici.


Cu 3 ani în urmă cererea pentru monument al ateilor a refuzată și de pretorul Galina Bostan.
Imaginea monumentului care ar fi trebuit sa devina monumentul ateilor.

UPDATE, 23.03.2019
Ministerul Culturii a reacționat la cererea ateilor de a instala plăcuța. S-a adunat Consiliu responsabil pentru monumentele de for public, dar care la ședința de miercuri, 13 martie 2019 nu a luat nici o decizie în privința monumentului. Monumentul nu este de for public și s-a recomandat căutarea autorului, care in 2006 a făcut monumentul. Autorul nu a avut pretenții la instalarea plăculiței. Astefel, pe 23.03.2019 s-a instalat plăcuța din grant negru și astfel monumentul a devenit unicul monument din Rep.Moldova al ateilor

Updated: September 16, 2019 — 11:09 pm