Membrii cultului:"Religia Satanistă" la începutul lunii noiembrie 2019 au făcut un ritual în care au blestemat un dușman. Acest dușman de această dată a fost politicianul Igor Dodon, care preventiv a fost votat de sataniști pe site-ul religiasatanista.org. După luni de la eveniment, liderul cultului satanist a primit o citație la procuratură în care Serviciul de Informație și Securitate al R.Moldova, cere inițierea unui dosar penal pentru că acest ritual ar pune în pericol cetățenii statului: “Arderea păpușei cu fața președintelui Igor Dodon, ar putea crea premize pentru declanșarea unor acțiuni ce pune în pericol securitatea statului ...”

Procurorul Ion Neguriță a refuzat desigur cererea SIS-ului de a deschide dosar penal, negăsind nici un articol potrivit. Dar a aplicat o amendă invocând articolul 54, aliniatul 5, din Codul Contravențional: "Ofensă adusă sentimentelor religioase ale persoanelor fizice, profanarea obiectelor venerate de acestea, a localurilor, monumentelor, a simbolicii lor conceptuale".

Patriarhul Vitalcus (Vitalie Lisnic) nu și-a recunoscut vina și a cerut procurorului retragerea acuzației aducând următoarele argumente:

1.Cine este persoana fizică a cărui sentiment a fost ofensat? SIS-ul e creștin? De ce ei au depus cerearea? Nu? Dacă e Igor Dodon, să vedem cerere de la el, corect?

2.Sataniștii nu au avut scop profanarea obiectelor religioase și asta este descris în textul ritualului, care scrie explicit că se arde o păpușă, nu o cruce.

3.Crucea nu a ars, pot aduce poze cu ea, sau chiar o pot aduce la procuratură.


4.Nu orice doua bețe în cruce poate fi socotită cruce creștină. Pentru ca să fie cruce creștină, crucea trebuie sfințită. Altfel doua bețe în cruce ce ard în sobă, pot fi socotite drept simbol creștin și sub incidența articolului 54 cade toată populația Republicii Moldova, inclusiv Dumneavoastră.


5.De ce arderea e luat ca ceva ofensator, doar focul purifică. Sau poate s-au ofensat cumva pentru că le-am amintit de strădaniile lui Isus pe cruce?

6.Adică creștinii intră pe canalul:"Religia Satanistă", se auto-ofensează privind video și tot noi suntem vinoveți pentru sentimentele lor? Păi nu intra dragă... nu privi și nu te auto-ofensa.

7.În general legea asta cu ofensarea sentimentelor religioase este contradictorie. Oare nouă sataniștilor nu ni se ofensează sentimentele religioase când creștinii spun: "Suflă și scuipă peste Satan"? Nu ar trebui legea să ne apere și pe noi? Poate mai bine procurori ar trebuie să interpreteze mai formal acest articol și să-l citeze pe Patriarhul Vitalicus când le vine o astfel de cerere ambiguă:"Dacă cineva râde de religia ta, alege o religie mai puțin ridicolă, sau vino în Religia Satanistă și vei râde și tu de alții."

8.De ce putem fi învinuiți, e ca am ars o păpușă. Dar oare în lume nimeni nu arde păpuși cu politicieni? Este cumva instezis asta? Pericol de Stat, serios? În Rusia, de exemplu, la festivalul: "Maslenița" se arde în public, nu în eveniment privat, chiar un simbol național, păpușă în haine naționale și nimeni nu-i pedepsește cu articolul 54.




9.De unde ați luat că e cruce creștină crucea pe care s-a ars păpușa?
La sataniști această cruce poate fi pusă pe morminte, simbolizând moartea.
Principiul 2.78

Articolul 3. Libertatea de exprimare
(1) Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare.
(2) Libertatea de exprimare protejează atât conţinutul, cât şi forma informaţiei exprimate, inclusiv informaţia care ofensează, şochează sau deranjează.




Articolul 54
(5) Ofensa adusă sentimentelor religioase ale persoanelor fizice, profanarea obiectelor venerate de ele, a localurilor, monumentelor, mormintelor, a simbolicii lor conceptuale se sancţionează cu amendă de la 20 la 30 de unităţi sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.


Prima lege prevalează, pentru că este în Articolul 10 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului („CtEDO”) în domeniul libertăţii de exprimare şi protecţiei vieţii private.



 Necătând la toate argumentele aduse, procurorul Ion Neguriță și-a menținut decizia de a-l amenda pe Patriarhul Vitalicus cu o amendă de 1000 de lei. La întrebarea:"De ce e atât de mare amenda pentru o acțiune atât de inofensivă?", procurorul a răspuns:
- Nu sunteți la prima abatere...
- Ce abateri am mai avut?
- Păi atunci când ați filmat în biserică, ați fost amendat?
- Da, dar și atunci a fost un abuz al justiției...
- Nu contează, e a doua abatere.
- Clar. No comments. Asta e Republica Moldova, asta e justiția ei. Sperăm că măcar de această dată mă va judeca un judecător cu minte sănătoasă. Ne înțâlnim în instanță! La revedere!
- La revedere!







sursa:Blogul "Religia Satanistă"