Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, va trebui să aducă scuze publice și să scoată crucifixul pe care l-a instalat în sediul MAI. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității.

Reamintim, anterior grupul "Ateii dn Moldova" a făcut o cerere către Procuratura Generală, în care au cerut scoaterea crucifixului din Instituția de Stat - Ministerul Afacerilor Interne, dar procuratura a răspuns ca de obicei, evaziv și neargumentat, negăsind încălcări legislative. :)
Altă cerere a fost depusă de colegul nostru Corneliu Gandrabur la Consiliul pentru Egalitate, care a dat un răspuns încrezut: "Instalarea crucifixului este absolut ilegală".
Ca urmare a acestei decizii liderul Platformei DA, Andrei Năstase, va trebui să aducă scuze publice și să scoată crucifixul pe care l-a instalat în sediul MAI.

"Prin instalarea crucifixului și declarațiile precum că „oastea e creștină” sau „toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”, Andrei Năstase în calitate de ministru, prin autoritatea sa, a încercat intenționat să impună celor care poartă uniforma Republicii Moldova convingerea religioasă pe care acesta o împărtășește."

Prin acțiunea și declarațiile sale, Andrei Năstase în calitate de ministru de Interne, a încălcat mai multe prevederi din legislația națională și internațională. Consiliul a decis că faptele liderului Platformei DA reprezintă instigare la discriminare pe criteriu de convingeri, motiv pentru care Andrei Năstase, în termen de 10 zile de la recepționarea deciziei va aduce scuze publice, iar Ministerul Afacerilor de Interne va înlătura simbolistica religioasă de pe holul instituției și va asigura protecția neutralității serviciului public și a principiului secularismului.



Fostul ministru al Afacerilor Interne, anunță printr-o postare de pe facebook că „Niciun consiliu nu mă poate obliga să mă las de Dumnezeu!. Crucifixul montat la MAI este parte a setului de simboluri care pot susține drumul pe care Republica Moldova trebuie să-l parcurgă până la momentul în care se va putea așeza în rândul țărilor libere, democratice, europene.”



Vedem ce va urma în perioada de 10 zile impusă de Consiliu. Credem că crucifixul din MAI va fi scos de noua conducere, (altefel ateii vor organiza proteste la MAI), dar că Andrei Năstase își va cere scuze publice, nu suntem siguri. Grupul "Ateii din Moldova" va insista ca fostul ministru să-și ceară scuze publice respectând legea și deciziile instituțiilor abilitate.